Şimdi sizlere PMDG 737NGX in Fmc si nasıl programlanır onu anlatmaya çalışacağım. İlk başlayanlar için biraz zor gelebilir ama dediklerimi harfiyen uyguladığınız takdirde hiç bir problemle karşı karşıya kalmazsınız.Hadi başlayalım!
Simülatörü çalıştırdınız ve PMDG 737 NGX aldınız. Fmc ekranı ilk açılışta aşağıda ki gibi gelmektedir. Sağ ve solda iki adet bulunur. Şimdi FMC yazan yerin yanında bulunan tuşa tıklıyoruz.
Ardından altta ki resimde ki gibi bir ekran gelecek Pos Inıt kısmına basarak bu ekranı geçiyoruz. Burada Airac sürümümüz uçağımızın modelini Airac tarihini göstermektedir.
Pos Inıt kısmına tıkladığımızda böyle bir ekran gelecektir. Ref Airport kısmına bulunduğunuz havalimanın ICAO kodunu giriyoruz. Ardında Gate kısmına bulduğunuz kapını numarasını girip Route bölümüne geçiyoruz.
Artık rota planlamaya başlayabiliriz.Origin kısmına kalkacağımız havalimanını, dest kısmına da iniş yapacağımız havalimanının ICAO kodlarını giriyoruz. Flt. No. kısmında uçuş numaramızı yazıyoruz ve EXEC tuşuna basıyoruz.
Şimdi sırada kalacağımız havalimanında ki aktif pisti seçip bir ayrılış seçeceğiz. Bunu yapabilmek için yukardaki ekrandayken Next Page tuşuna basınca aşağıdaki gibi ekran gelecektir. Kalkış havalimanından kalkacağımız pisti ve ayrılışı seçmek için DEP bölümüne tıklıyoruz. Sağ tarafta bulunan pist numaralarını, sol taraftada ayrılış prosedürlerini görüyoruz. Pistimizi seçiyoruz chartlarımıza göre bir ayrılış seçiyoruz. RTE tuşuna basıp daha sonra Next Page tuşuna basıyoruz.Ardından Via kısmına rota yolunu sağ tarafada intersection, Vor vb. gibi bacakları giriyoruz. Daha sonra Exec tuşuna basıyoruz. Ardından Dep Arr tuşuna basıp yine aşağıda ki ekrana geliyoruz. Buradan varış havalimanında ki aktif pisti ve varış prosedürünü seçip exec tuşuna basıyoruz.Rota kopuklarını Legs tuşuna bastıktan sonra göreceksiniz.
Şimdi performans değerlerini gireceğiz.Menu tuşuna basıyoruz. Ardında sağ aşağıda bulunan Fs Action tuşuna basıyoruz ve böyle bir ekran geliyor. Burada uçak için yakıt alabiliyor,yolcu sayısını belirliyor, cargoda ne kadar yük var onu ayarlayabiliyor,kapıları açıp kapatabiliyor ve pushback başlatmayı yapabiliyoruz.
Fuel kısmına tıklayıp Total LBS kısmına libre cinsinden yakıtımızı alıyoruz. Sağ tarafta da uçağın boş ve dolu ağırlıklarını görebiliriz. Tank1 ile Tank2 ye dokunmuyoruz. Onlar kendiliğinden eşit bir şekilde dağılıyor. Return kısmına tıklayıp önceki ekrana geçiyoruz. Burada bulunan Payload kısmından uçakta kaç yolcu olacağını ne kadar cargo yükü olacağını giriyoruz. Eğere Cold and Dark başladıysanız Ground Connection kısmında ki bağlantıları kontrol etmeniz gerekir. Buradan çünkü uçağa yer hizmetlerinden güç sağlanır. Akabinden APU çalıştırılır.Doors kısmında uçağın kapıları kontrol edilebilir. Pushback için PMDG bizlere böyle bir güzellik yapmış. Burada uçağı istediğimiz yöne istediğimiz mesafede pushback yaptırabiliyoruz.
Uçağın şimdi performans değerlerini girmeye geldi. INIT REF tuşuna basıyoruz. ZFW yani Zero Fuel Wieght (uçağın boş ağırlığı) kısmına iki defa tıklıyoruz.Index altında bir sayı gelecek onu ZFW bölümüne giriyoruz. Ardından Reserves yakıtımızı belirliyoruz. Şirketlerin politikalarına göre cost index belirlenir. Ne kadar yüksek cost index o kadar hızlı bir yolculuk o kadar çok yakıt tüketimi demektir. Sanal havacılıkta yakıt bedava olduğundan dolayı çokta takmıyorum burayı :) Daha sonra Sağ üst kısımda bulunan CRZ ALT e uçmak istediğimiz yüksekliği giriyoruz. Altında bulunan kısmında Ctrl+z tuş kombinasyonuyla çıkan bulunduğunuz yerde ki rüzgarı ve hızını ekliyoruz. Trans ALT e ise chartta bulunan Trans Alt değerini girip Exec tuşuna basalım. Ardından N1 LIMIT kısmına tıklayarak bu sayfayı geçelim.
Şimdi de kalkış profilimizi seçiyoruz.Soldan ve sağdan size uygun olanı seçip TAKE OFF kısmına tıkılıyoruz.
Evet artık FMC yi başarıyla programladık. Sırada Pushback/Taxi/Take Off :) Takıldığınız yerler varsa yorum ile sorabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder