Windshear nedir? Tehlikeli midir? - Sanal Pilot (Sanal Havacılık Dünyası)

Haberler

Sanal Pilot (Sanal Havacılık Dünyası)

Sanal Pilotların Buluşma Noktası

6 Şubat 2017 Pazartesi

Windshear nedir? Tehlikeli midir?

Windshear (rüzgar kırılması), atmosferdeki iki nokta arasında rüzgarın hızındaki veya yönündeki ani ve şiddetli değişikliğe denir. Farklı sıcaklıktaki cepheler, rüzgarın ani yön değiştirmesine sebep olan yüzey şekilleri ve hava ile yer yüzeyi arasındaki ısı farklılıkları windshear’a neden olabilir.

Mesela sağınak yağış sonrasında soğuk hava aniden çöker ve yere çarparak değişik yönlere dağılır. Bu esnada ısınarak yeniden yükselmeye başlar, bu da farklı yönlere rüzgar oluşumunu başlatır. Bütün bu olaylar yer seviyesinden sadece 20-30 metre yükseklikte meydana gelebilir. Suratin yavaş, irtifanın alçak olması nedeni ile uçuşun en kritik safhaları olan iniş veya kalkış anında yer seviyesi ile 3000 feet (yaklaşık 1000m) arasında meydana gelebilecek windshear’lar uçuş güvenliğini tehlikeye sokabilecek en önemli hadiselerden biridir.

Alçalmada pilotlar, rüzgarın uçağa etkilerini minimuma indirmek için gaz kollarını bir miktar açarak daha süratli bir iniş gerçekleştirirler. Eğer windshear kuvvetli ise pilot inişten vazgeçer (pas geçmek) ve bunu hemen kuleye rapor eder. Kule de bu bilgiyi pilot raporu (pirep) olarak iniş kalkış yapan tüm uçaklara bildirir. Nadir olarak rastlansa da kuvvetli windshear’lar uçaklar için büyük tehdit oluşturabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder